diumenge, 22 de maig del 2011

Harrisfília Harrisfòbia

Punts forts i febles dels porcs de Harris

L’autor és clarament materialista, de fet, qualsevol lector de Harris ja coneix la seva declaració d’intencions. Això és un punt fort i un punt feble al mateix moment. La seva orientació el postula com un autor de contrastos, que té grans aficionats i grans detractors. De totes formes el que se li ha de considerar com a positiu és que no deixa indiferent a ningú.

Com a punt fort del text es pot considerar el propòsit general del llibre. L’atreviment de donar resposta a un seguit de curiositats culturals envoltades de tòpics occidentals honora l’autor. Voler aclarir amb un llibre tot de dubtes i malentesos d’occident, en el fragment que ens ocupa l’amor i l’odi vers els porcs, és un acte de valentia. Però Harris també pretén fer un acte antropològic, no només trencar tòpics sinó també ensenyar d’altres cultures i pobles. I ho fa sense prejudicis, amb neutralitat i imparcialitat, amb un respecte total cap a les altres formes d’expressió cultural. Un altre dels punts forts de Harris és la seva manera de desenvolupar el discurs, és enormement atractiu i elegant, per això és tant popular.

Però el discurs de Harris també té elements negatius. El materialisme cultural es plasma en cada una de les seves frases. L’argumentació tan ben travada i que convenç fàcilment el lector, es trenca, perquè sempre ho fa seguint la mateixa línia metodològica, sempre partint del factor socioeconòmic i obviant, quasi sempre, d’altres trets culturals igualment imprescindibles d’analitzar.

Per això els escrits de Harris sempre acaben fent pensar al lector, però no prou com per commoure’l. Harris fa pensar, però també fa rebutjar-lo. Tot i ser atrevit, tot i parlar del que molts d’altres no parlen, tot i qüestionar tòpics, el seu punt de vista és limitat, accepta poc altres teories o corrents de pensament perquè confia massa en el materialisme cultural. I això el cega.


------------
A partir del text: Harris, M. “Porcofilia y porcofobia” a Vacas, cerdos, guerras y brujas. Madrid: Alianza Editorial, 1980.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada