Punts forts i febles dels porcs de Harris
L’autor és clarament materialista, de fet, qualsevol lector de Harris ja coneix la seva declaració d’intencions. Això és un punt fort i un punt feble al mateix moment. La seva orientació el postula com un autor de contrastos, que té grans aficionats i grans detractors. De totes formes el que se li ha de considerar com a positiu és que no deixa indiferent a ningú.
Com a punt fort del text es pot considerar el propòsit general del llibre. L’atreviment de donar resposta a un seguit de curiositats culturals envoltades de tòpics occidentals honora l’autor. Voler aclarir amb un llibre tot de dubtes i malentesos d’occident, en el fragment que ens ocupa l’amor i l’odi vers els porcs, és un acte de valentia. Però Harris també pretén fer un acte antropològic, no només trencar tòpics sinó també ensenyar d’altres cultures i pobles. I ho fa sense prejudicis, amb neutralitat i imparcialitat, amb un respecte total cap a les altres formes d’expressió cultural. Un altre dels punts forts de Harris és la seva manera de desenvolupar el discurs, és enormement atractiu i elegant, per això és tant popular.
Però el discurs de Harris també té elements negatius. El materialisme cultural es plasma en cada una de les seves frases. L’argumentació tan ben travada i que convenç fàcilment el lector, es trenca, perquè sempre ho fa seguint la mateixa línia metodològica, sempre partint del factor socioeconòmic i obviant, quasi sempre, d’altres trets culturals igualment imprescindibles d’analitzar.
------------
A partir del text: Harris, M. “Porcofilia y porcofobia” a Vacas, cerdos, guerras y brujas. Madrid: Alianza Editorial, 1980.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada